Merikadun alue ja palvelut

Helsingin niemen eteläkärki. Miksi asua muualla, jos voit valita parhaan?

Jos sinulla on mahdollisuus muuttaa Merikatu 5:een – Helsingin upeimpaan osoitteeseen, on etupihanasi koko Suomenlahti henkeäsalpaavine saaristomaisemineen, viehättävine puistoineen sekä tunnelmallisine rantabulevardeineen. Talon takaa löytyy paitsi omaa rauhaa huokuva pariisilaistyylinen suojainen korttelipiha, päivittäiseen elämään tarvittavat palvelut jo muutaman korttelin päästä sekä koko Helsingin kantakaupungin kaiken kattava kirjo. Voiko asumiseltaan enempää toivoa?

Kaivopuisto – Aristokraattien kylpylästä porvarien puistoksi ja kansan olohuoneeksi

Kaivopuisto, yksi Helsingin vanhimmista ja rakastetuimmista puistoaluista on viehättänyt kaupunkilaisia kautta aikojen. Kallioinen karu metsäalue veti puoleensa retkeilijöitä, kunnes konsuli ja kauppaneuvos Henrik Borgström perusti sinne kylpylän ja kaivohuoneen. Alue oli tarkoitukseen mitä mainioin; tarpeeksi etäällä kaupungista, mutta helposti saavutettavissa niin maitse kuin meritsekin. Etenkin pietarilaisista oli muodikasta matkustaa Helsinkiin kylpemään ja juhlimaan, mikä oli luonnollisesti eduksi Suomen idänkaupalle ja valtiosuhteille itäiseen isäntään autonomian aikana.

Helsinki nauttikin 1800-luvun puolivälin tienoilla mainetta kosmopoliittisena ja muodikkaana matkakohteena. Kun venäläiset pääsivät aikanaan matkustamaan Venäjän rajojen ulkopuolelle, into saapua Helsinkiin väheni. Ulkomaisen aristokratian korvasivat täkäläiset porvarit, ja Helsingin kaupunki lunasti aiemmin yksityisomistuksessa olleen puiston itselleen.

Nykyisin Kaivopuistoa eli “Kaivaria” voi kutsua koko kansan puistoksi. Se on perinteikäs juhlintapaikka, joka täyttyy erityisesti vappupäivänä piknik-juhlijoista. Kaivopuistossa on järjestetty konsertteja ja muita tapahtumia – tosin niitä on sittemmin rajoitettu alueen ja kasvillisuuden suojelemiseksi.

Tähtitieteellisen yhdistyksen vuonna 1926 valmistunut arkkitehti Martti Välikankaan suunnittelema Ursan Tähtitorni on edelleen niin tähtiharrastajien kuin yleisönkin aktiivisessa käytössä.

Kaivopuiston merinäkymät, runsas ja harkiten istutettu puu- ja kasvilajisto, vaihtelevat pinnanmuodot, hyvin hoidetut nurmikot sekä polveileva käytäväverkosto runopenkkeineen tekevät siitä ihanan olohuoneen alueen asukkaille.

Keskellä Helsingin halutuimpia kaupunginosia

Ullanlinnan länsipuolelle sijoittuvan Eiran viehätys perustuu kapeisiin kaartuviin kujiin, jugend-kauden arkkitehtuurista ammentaviin huviloihin, pienkerrostaloihin ja kivikartanoihin, puistojen rauhaan ja hiljaisuuteen sekä meren välittömään läheisyyteen. Alue on houkutellut asukkaikseen runsaasti suurlähettiläitä ja diplomaatteja.

Ullanlinnasta luoteeseen sijoittuvan Punavuoren yhteisöllinen tunnelma, vilkas elämänmeno sekä mitä moninaisemmat kivijalkaliikkeet houkuttelevat puoleensa taasen nuoria aikuisia ja lapsiperheitä.

Ullanlinnasta keskustaan päin lähdettäessä vastaan tuleva urbaani ja tyylikäs Kaartinkaupungin korttelisto tunnetaan puolestaan Suomen arvokkaimmista asuinneliöistään ja toimistoistaan, kuin myös lukuisista ravintoloistaan sekä showroomeistaan.

Yhdessä nämä neljä Helsinginniemen eteläistä kaupunginosaa muodostavat tutkitusti pääkaupungin halutuimmat asuinalueet. Korkeatasoinen arkkitehtuuri, tunnelmalliset kadut, huikeat merimaisemat, runsas kulttuuritarjonta sekä maineikkaat ravintolat ja kahvilat ovat vetäneet asukkaita puoleensa vuosikymmenestä ja – nykyisin voi kai jo sanoa – vuosisadasta toiseen.

Merikatu on meren äärellä ja kävelymatkan päässä kantakaupungin sykkeestä ja palveluista

Merikadun ympäristössä olevat kaupunginosat Eira, Ullanlinna, Punavuori ja Kaartinkaupunki yhdistelevät arkkitehtuurissaan jugendia ja 1930-luvun funktionalismia, sekä esimerkiksi uusgotiikkaa upeassa Johanneksen kirkossa. Nämä arvoalueet houkuttelevat varakkaita ihmisiä kaikkialta Suomesta, eikä suotta. ”Helsinki Kympissä” eli postinumeroalueella 00100 sijaitsevatkin Helsingin arvokkaimmat kiinteistöt, tyylikkäimmät toimistot ja monet suurlähetystöt, mainos- ja mediatoimistot sekä maineikkaat ravintolat ja kahvilat. Alueen kulttuuritarjonta on runsasta, ja täällä on kuvattu myös monia kotimaisia ja kansainvälisiä elokuvia ja TV-sarjoja, kuten Kotikatu ja Salatut elämät.

Merisatama

Grand Horizonin edustalla sijaitseva Merisatama on yksi Suomensuurimmista pienveneiden satama-alueista. Siellä sijaitsevat myös lähisaariin sekä kauempana sijaiteviin Pihlajasaareen ja Sirpalesaareen liikennöivien vesibussien laituripaikat. Veneilijöitä kiinnostaa varmasti tieto, että Merisataman edestä kulkee itä-länsisuuntainen runkoväylä. Satamasta on myös välitön yhteys Suomenlahden avarille vesille. Merisatama on paitsi veneilijöiden, myös kaupunkilaisten suosima käyskentelypaikka. Kun aurinko vähänkin pilkistää, hakeutuvat helsinkiläiset rantapromendille ulkoilemaan tai vain nauttimaan merimaisemista ja kaupungin suurimmista jäätelöpalloista.

Alueen uudempaa osaa edustava Eiranranta ja Hernesaari tarjoavat kesällä erinomaiset virkistyspuitteet – uimarannan, merelliset lenkkipolut, ulkokuntoilualueen sekä ravintola-, sauna- ja kahvilapalveluja.

Merikadulta pääset keskustaan ja satamaterminaaleihin nopeasti kävellen, omalla autolla tai julkisella liikenteellä. Kaikki tarvitsemasi palvelut ovat lähellä.

Tervetuloa Ullanlinnaan!

Ullanlinna tunnetaan rauhallisesta tunnelmasta, viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista, antiikki- ja designliikkeistä sekä lukuista puistoistaan. Kaupunginosan nimi tekee kunniaa Ruotsin kuningattarelle Ulriika Eleonooralle sekä 1700-luvulla Tähtitorninvuorelta merta vartioineelle linnoitukselle.

Meri onkin läsnä jokaisessa Ullanlinnan paraatipaikalle sijoittuvassa Grand Horizonin huoneistossa – jopa sen nimessä, joka juontaa juurensa saariketjun yli horsonttiin avautuvasta henkeäsalpaavan kauniista näkymästä.

Grand Horizon sijoittuu aivan meren rantaan – vain puisto ja sen reunaa myötäilevä bulevardi erottavat sen tunnelmallisesta pienvenesatamasta. Kallioiset saaret aallonmurtajineen suojaavat tuulelta ja viettelevät iltakävelylle, illalliselle tai vaikka pistäytymään saaren saunaan.  

Vaikka Merikatu 5 rakennettiin aikoinaan keskustan ulkopuolelle, “kauas” kiireestä, kävelee Kauppatorille kahdessakymmenessä minuutissa. Lähimmät bussi- ja raitiovaunupysäkit sekä päivittäispalvelut löytyvät jo muutaman korttelin takaa.   

Kaupungin laajennuttua viime aikoina merelle päin ja lähisaarten avauduttua kaupunkilaisten virkistysalueiksi voidaan Grand Horizonin sanoa sijaitsevan uuden, maailman parhaaksikin palkitun kaupungin ytimessä.